Societatea Civilă Știința și Tehnologia Alimentelor
2009 – 2013 LICENȚĂ: Controlul și Expertiza Produselor Alimentare (CEPA)
2013 – 2015 MASTER: Food Quality Management (Managementul Calității Alimentelor)
2018 – 2022 MASTER: Asistență Managerială în Sectoarele Public și Privat
Remember Robert Bandi? Meet Robert Bandi!:-) Promoția CEPA 2013, dacă e vorba de licență sau MCA 2015, dacă ne raportăm la master (între timp Robert a mai făcut un master în administrație publică).
Pe Robert ni-l amintim pentru felul unic, marcă înregistrată, în care reușea să îi adune pe toți în jurul lui și asta probabil că l-a făcut șef de an.
Altruistul din anii facultății nu s-a schimbat. Și a ales, cum ar zice americanii, to serve. De peste 8 ani e parte din echipa de scriere și implementare de proiecte europene și nu numai a primăriei Alba Iulia. Om de bază, mai mult decât de vază, a ales să se dedice comunității și face asta cu aceeași plăcere, implicare și cu același aer tonic care l-au facut celebru și pe timpul facultății sau al masterului, de aici de la FSTA. Iar prin implicare Robert înțelege ceva mai mult decat “bugetăria” clasică…așa că nu se miră nimeni dacă-l găsește la birou seara, la 9 jumate, obicei pe care, zice Robert “l-am moștenit în anii facultații. Se spune că cea mai importantă misiune a profesorilor este aceea de a îi ajuta și de a ii inspira pe studenți, astfel încât aceștia să se autodescopere și să afle încotro vor să se îndrepte. Noi, foștii studenții ai Facultatii de Știința și Tehnologia Alimentelor, am avut norocul de a întâlni acești oameni extraordinari, foarte buni profesioniști, care ne-au fost profesori, mentori și prieteni în egală masură. Pot spune că sunt mandru că am urmat cursurile acestei instituții și că am crescut și m-am dezvoltat alături de acești oameni.
De ce a contat Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din Cluj-Napoca pentru mine? Primul și totodată simplul motiv care îmi vine în minte când mă gândesc la facultatea pe care am urmat-o este legat de îndrumătorii (profesori, conferențiari, asistenți, șefi lucrări etc) pe care i-am întâlnit acolo și toată infrastructura de care am beneficiat (laboratoare, stații pilot, bibliotecă, cămine etc.).
Sfatul meu pentru actualii studenti ar fi să nu se limiteze doar la participarea pasivă la cursuri și trecerea examenelor. Descoperiți multele posibilități pe care Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din Cluj-Napoca le oferă și încercați să vă folosiți timpul cât mai util. Cu siguranță va da rezultate!
Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole promoția 2013
După absolvirea cursurilor, în primăvara anului 2014 am intrat în echipa Prefera Foods, fabrică de procesare conserve ca și Inginer Tehnolog în producție. Am avut șansa să pun în aplicare cunoștințele pe care le-am dobândit în perioada studenției, baza de dezvoltare profesională din cadrul Stațiilor Pilot a Facultăți a jucat un rol foarte important în ceea ce privește fluxul tehnologic și utilajele. De asemenea am luat parte la auditul pentru certificarea IFS, pe parcursul celor 5 ani de când Prefera Foods este certificată IFS, precum și la celelalte Audituri externe din cadrul companiei. De aproximativ un an de zile am fost mutat pe departamentul calitate unde imi desfășor activitatea până în prezent.
În anul 2014 am început o nouă provocare în tainele cunoașterii înscriindu-mă la cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univeristăți 1 Decembrie 1918 Alba Iulia secția Pastorală, Facultate pe care am absolvit-o în anul 2018. În anul 2019 am promovat Examenul de Capacitate Preoțească, iar în primăvara anului 2021 de Praznicul Bunei Vestiri am fost Hirotonit în treapta Preoției de cate IPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia. După 7 ani în care am conservat alimente pentru trup, m-a chemat Hristos la conservarea sufletelor pentru veșnicie.
Astăzi îmi desfășor activitatea de luni până vineri la Prefera Foods, iar la sfarșit de săptămână și în Sărbători, la Parohia Ortodoxă Mogoș – Cojocani, comuna Mogoș, jud. Alba. În cadrul comunității, pe lângă programul liturgic profit de oportunitățiile locului, încercând să asimilez tradiții, obiceiuri culturale si gastronmice, precum si tehnici de procesare și conservare în sistem convențional, pentru că în zona Munților Apuseni mai sunt astăzi oameni care nu au curent electric și sunt nevoiți să faca față acestei provocări.
Vreau să subliniez fapul că bazele acestei provocări au fost atât dorințele din copilărie, dar mai cu seamă accentuate de două cadre didactice ale Universități, mai exact Doamna Preoteasă Prof. Dr. Maria Tofană și Prof. Dr. Edward Muntean. USAMV Cluj Napoca a fost pentru mine cheia succesului în a deveni om, prin tot ceea ce mi-a pus la dispoziție, Cadre Didactice foarte bine pregătite, baza de dezvoltate profesională practică din cadrul Stațiilor Pilot, Institutul de Cercetare, Biblioteca, Campusul și toate celelalte oportunități pe care le-am fructificat la maxim.
Absolvent al Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, specializarea Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, promoţia 2009 și al Masterului Siguranța Alimentelor și Protecţia Consumatorului, 2011.
Experiența mea profesională a început în decembrie 2010 – martie 2012 ca Inspector de specialitate în cadrul Serviciului Inspecție Comercială, parte a Direcției Generale Poliția Locală, Primăria Cluj-Napoca, pentru ca, mai apoi, din martie 2012 până în prezent să mă dedic domeniului meu de activitate, în calitate de Șef serviciu în cadrul Serviciului Administrare Hale și Piețe, Direcția Tehnică, Primăria Cluj-Napoca.
În prezent, datoria mea față de funcția pe care o reprezint se împletește cu misiunea și viziunea serviciului de piețe, cu urmărirea îndeplinirii următoarelor scopuri:
- susținerea producătorilor agricoli;
- deschiderea sezonieră a piețelor volante cu accesul gratuit al producătorilor agricoli, piețe deschise în fiecare zi de joi în Cartierul Gheorgheni, Strada Unirii FN (Capătul liniei 3), piaţă la care participă în medie 95 de producători agricoli și în jur de 1200-1300 cumpărători și în fiecare zi de marți și sâmbătă în Parcul Central, între Străzile George Coșbuc și Splaiul Independenței, piaţă la care participă în medie 110 producători agricoli și în jur de 2300 cumpărători;
- organizarea anuală în luna septembrie a evenimentului Zilele Recoltei, în colaborare cu Asociația Produs de Cluj, eveniment la care au participat peste 150 de producători agricoli şi meşteri populari clujeni. Acest eveniment s-a bucurat de un succes mai mare anul acesta decât în anul precedent, producătorii agricoli având vânzări de produse de peste 400 de tone, de care au beneficiat aproximativ 10.000 clienți, pe parcursul celor trei zile ale evenimentului;
- încurajarea comercializării echitabile, în condiții moderne și respectând legislația în vigoare;
- favorizarea unui comerț sustenabil, modern și digitalizat, care să aducă beneficii atât actorilor prezenți în interiorul sferei piețelor agroalimentare, cât și cumpărătorilor, în egală măsură, obiectivul fiind menținerea unui stil de viață sănătos al celor doritori, respectarea legii și protecției mediului, prin acțiuni conștiente și asumate a tuturor celor implicați.
Pentru a suține comunitatea din Florești și, implicit, pentru a-mi îmbunătăți abilitățile de lider, necesare pentru a-mi menține o activitate performantă în sfera managementului, începând din octombrie 2020 până în prezent activez pentru Primăria Comunei Florești, fiind Consilier local, contribuind astfel la dinamica și implicarea socială, esențiale pentru conturarea unei comune moderne.
Sabina Elena Mirăuță, absolventă a specializării Controlul si Expertiza Produselor Alimentare, promoția 2020
„Nu demult mă găseam într-o situație extrem de confuză: alegerea universității la care urma să studiez. Pornind la drum pentru licență, mulți dintre noi trecem prin același sentiment de incertitudine după absolvirea liceului. Cu toate acestea, după patru ani de la terminarea licenței, am realizat cu adevărat că baza, încrederea și responsabilitatea au fost întemeiate în acești ani de studiu. Profesorii mei nu au fost doar mentori, ci și ghizi în călătoria mea intelectuală. Această instituție mi-a oferit un mediu propice pentru creșterea personală și profesională. Sunt mândră să fiu absolventă FSTA și sunt sigură că impactul ei pozitiv va continua să se resimtă în viața mea și în comunitatea noastră pe termen lung.
În afara sălilor de clasă, am avut privilegiul de a iniția sau participa la diverse activități extracurriculare la nivel local, național și internațional, care mi-au oferit oportunități neprețuite de dezvoltare a abilităților sociale, de leadership și de lucru în echipă. Trebuie să recunosc, fiecare experiență a contribuit la formarea mea, mai ales la nivel psihologic. Cu cât știam mai mult, cu atât voiam să aflu mai mult.
Studiile de master la Wageningen University and Research m-au inițiat în profunzimea legislației europene în domeniul agriculturii și alimentației, precum și în conceptele de sisteme alimentare sustenabile, aducându-mi o perspectivă amplă și holistică asupra acestui sector. Experiența în stagiile de practică internaționale, cum ar fi cele la SAFE Food Advocacy Europe și Consiliul Uniunii Europene, alături de dorința mea continuă de a înțelege contextul global, au consolidat fundația necesară pentru atingerea obiectivelor profesionale.
Toate aceste experiențe m-au pregătit pentru poziția actuală în cadrul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, unde activez ca Specialist de Legătură în biroul din Bruxelles.
În încheiere, îmi doresc să transmit un mesaj tuturor studenților. Industria alimentară este un univers vast, care acoperă domenii diverse: științifice, psihologice, economice și sociale. Fiți și versatili; priviți la acest domeniu ca la un univers plin de oportunități.