A&Ș Știința și Tehnologia Alimentelor
Larisa Mihaela Giura
Controlul și expertiza produselor alimentare, promoția 2013
După absolvirea facultății m-am înscris la master ȋn cadrul căruia am aplicat pentru o bursă Erasmus la Universitatea Politehnica din Valencia. După terminarea masterului m-am hotărât să rămân in Spania iar in prezent lucrez ca și cercetător științific în dezvoltare de noi produse alimentare intr-un Centru Național de Tehnologie și Siguranță Alimentară (CNTA). De asemenea, in prezent sunt și în anul 3 de doctorat in cadrul facultății de Farmacie și Nutriție la Universitatea din Navarra, studiind noi strategii pentru dezvoltare de alimente funcționale pentru persoane cu probleme de deglutiție. Vreau sa le mulțumesc pe aceasta cale tuturor profesorilor mei de la USAMV deoarece au ajutat mult la dezvoltarea mea atât profesională cât și personală. Îmi aduc aminte cu drag si nostalgie toate orele petrecute la facultate și ma mândresc din toată inima ca am fost studentă la USAMV, Cluj.
Leontina Lipan
Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, Promoţia 2010
Activitate desfăşurată ȋn prezent: Am urmat profilul real “Știintele Naturii” al Liceului Teoretic Solomon Halita din Sângeorz-Băi. După Bacalaureat m-am ȋnscris la USAMVCN la specializarea “Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare”. In anul 3 de facultate am obţinut o bursă de studii Erasmus la Universidad Politécnica de Valencia (UPV) din Spania pe o durată de 6 luni. Au fost 6 luni minunate cu o mulţime de provocări, ȋnsă a fost ceea ce m-a determinat să aplic pentru un internship ȋn SUA pentru a continua specializarea ȋn cercetare. Aşadar am reuşit să lucrez ca asistent ştiinţific timp de 1 an la un institut de cercetare din Statul Washington. Ulterior am terminat masterul tot la USAMVCN ȋn “Managementul Calităţii Alimentelor”. Doctoratul am ales sa-l fac in Spania la Universidad Miguel Hernández (UMH) cu grupul de cercetare specializat ȋn Analiza Senzorială, Calitate şi Siguranţă Alimentară, condus de un renumit profesor şi cercetător ştiinţific, Prof. Ángel Carbonell. In decembrie 2020 mi-am susținut teza de doctorat care a avut ca temă efectul minimizării apei pentru irigaţie asupra calității nutriționale, funcționale și senzoriale a migdalelor, cât și acceptabilitatea acestora pe piața europeană. Aceste migdale cultivate sub deficit de apă fiind denumite “hidro-sustenabile”. În prezent beneficiez de un contract postdoctoral de la UMH finanțat de Ministerul Educatiei din Spania și de Uniunea Europeană prin fonduri Next Generation. Prin urmare, ȋn acest moment sunt cercetător ştiinţific la UMH, şi realizez un internship pe o durata de 2 ani la Institutul de Cercetări Agro-Alimentare din Cataluña (IRTA, Spania). Acest contract post-doctoral imi permite să predau disciplina de “Operaţii Unitare şi Procese ȋn Industria Alimentară” studenţilor de la Universidad Rovira i Virgili din Cataluña. Fac parte din echipa de degustători de vin şi boia de ardei de la “Denumiri de Origini Protejate” (DOP) din Spania. Sunt auditor tehnic la Entitatea Națională de Acreditare (ENAC) din Spania pe probleme de analiză senzorială de produse cu DOP, și evaluator de proiecte pentru Agenția Valenciană de Evaluare și Prospectivă (AVAP) si Centrul Național de Știință din Polonia (NCN) ȋntre altele.
VANESA HRENYUK
Sunt absolventă a specializării Controlul şi Expertiza Produselor Alimentare, promoţia 2020. Tot în cadrul Facultăţii de Ştiinţa și Tehnologia Alimentelor am absolvit şi programul de master Siguranţa Alimentară şi Protecţia Consumatorului, promoţia 2022
Din 2020 fac parte din compania MDPI Romania (https://www.mdpi.com/), una dintre companiile de top din domeniul publicaţiilor ştiinţifice de tip open access, fiind section managing editor pentru jurnalul Foods (https://www.mdpi.com/journal/foods). În cadrul acestui jurnal am posibilitatea să îmi dezvolt profesional relaţii cu cercetătorii de top din domeniul industriei alimentare la nivel global şi să creez noi colaborări cu aceştia. Zona de Academic Publishing este intr-o continuă dezvoltare astfel cei interesati pot afla mai multe detalii în linkul următor (https://careers.ro.mdpi.com/).
Mă numesc Alexandra-Maria MACOVEI și sunt absoventă a primei generații a Facultății de Stiința și Tehnologia Alimentelor, specializarea CONTROLUL ȘI EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE din cadrul USAMV- Cluj-Napoca, promoția 2013. După finlaizarea ciclului I, pașii mei s-au îndreptat spre ciclul II, când în anul 2015 am terminat Masteratul cu specializarea FOOD QUALITY MANAGEMANT tot din cadrul FSTA, USAMV –Cluj-Napoca.
Deoarece am fost mereu atrasă de partea tehnică a ingineriei, în anul 2019 am obținut titlul de DOCTOR în inginerie mecanică în cadrul UNIVERSITĂȚII TEHNICE din Cluj-Napoca. În paralel cu doctoratul, în anul 2016 am ales calea învățământului preuniversitar la liceele de profil din Cluj, unde activez și în prezent. Consider că toți anii petrecuți în universitate m-au format ca om și dascăl, fiind pregătită temeinic să fac față tuturor obstacolelor. În paralel cu cariera didactică din preuniversitar, am numeroase colaborări cu Universitatea Tehnică, unde continui să scriu pentru revista Acta Tehnica Napocensis și particip la conferințe în domeniu atât în țară cât și în străinătate.
Mulțumesc !
Dr. Ing. Alexandra-Maria MACOVEI
Móricz Melinda
Sunt absolventa a Facultătii de Ştiinta si Tehnologia Alimentelor specializarea Controlul si Expertiza Produselor Alimentare, promoţia 2019.
În 2021 am absolvit masterul Siguranţă Alimentară si Protecţia Consumatorului.
Din toamna anului 2019 sunt profesoară de Alimentație publică la Colegiul Naţional „Bethlen Gábor” Aiud, judeţul Alba. În momentul de faţa predau la clasele profesionale de bucătari şi ospătari.
Predau 7 materii de teorie si sunt şi coordonator de practică la clasa a X-a, specializarea bucătari. În timpul practicii realizăm cu elevii diverse preparate (ciorbe, preparate de bază, dulciuri se bucătărie) pe care împreună le şi analizăm senzorial şi le gustăm. În anul 4, când am aflat de acest post liber de profesor, m-am hotărât să profit de el şi să îmi încep cariera în învăţământ. În aceasta alegere au contibuit si profesorii mei din anii de facultate. Vâzându-i pe ei, cu câtă dedicație şi motivaţie stau în faţa studeţiilor, atitudinea lor pozitivă faţă de industria alimentară şi faţa de cercetare m-a ajutat şi pe mine să iau aceasta decizie şi să imi incep cariera în învăţământul preuniversitar. Doresc în continuare să rămân şi să lucrez în învăţământ, consider că mi-am găsit vocaţia. Îmi place foarte mult să predau, să transmit cunoştinţele pe care le-am acumulat generaţiilor următoare, să văd cum îşi dezvoltă elevii cunoştinţele şi să învăţ şi eu în fiecare zi ceva nou.
GABRIELA PRECUP
Absolventă 2015-Controlul și expertiza produselor alimentare |FSTA| USAMVCN
2015-2017- Masterat Gastronomie, nutriție și dietetică alimentară (GNDA) | USAMVCN
2017-2022-Doctorat în Biotehnologii alimentare
2016-2018- Tehnician în Biochimie | Institutul de Științe ale Vieții |USAMVCN
2018-2019 (Nov-Feb)- Stagiar Blue Book | DG SANTE | Divizia de Biotehnologii (GMOs Team) | Comisia Europeană, Bruxelles, Belgia
2019 (Feb-Iul)- Bursier DBU | Institutul Leibniz Institute for Agricultural Engineering and Bioeconomy (ATB), Postdam, Germania
2019 (Nov)- 2022 (Oct)- Stagiu și interimat în cadrul Autorități Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), Parma, Italia
Nov 2022-prezent : Ofițer științific | Divizia de Nutriție și Inovație alimentară (NIF Unit) | Echipa de Alimente Noi (Novel Foods) | EFSA
În timpul studiilor de masterat am beneficiat de o bursă ERASMUS în Franța, la Institutul LaSalle Beauvais, în domeniul nutriției și gastronomiei franceze, urmând ca în același an (2016), să aplic la Internshipul organizat de Guvernul României, fiind acceptată în Direcția de Industrie alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, unde timp de 2 luni am aplicat cunoștiințele ce țin de legislația alimentară referitoare la schemele de calitate (Denumirea de origine protejată (PDO) și indicație geografică protejată (PGI).
Pe parcursul doctoratului am aplicat la diverse stagii, unul de cercetare și două stagii în cadrul unor instituții europene, mărindu-mi expertiza internațională. În prezent, sunt ofițer științific în echipa de alimente noi (Divizia de Nutriție și Inovație alimentară) din cadrul EFSA, având ca responsabilități principale coordonarea dosarelor referitoare la evaluarea siguranței alimentelor noi (i.e., insecte și produse derivate, alimente constând din, izolate sau produse din microorganisme, fungi și ciuperci, surse de nutrienți), participarea și prezentarea în grupurile de lucru și întâlnirile Panelului de Nutriție, alergii alimentare și alimente noi.
ALINA VANTA
Numele meu este VANȚA (MARIȘ) Alina- Paula, am terminat facultatea de Știința și Tehnologia Alimentului în anul 2016, specializarea Controlul și Expertiza Produselor Alimentare ,iar în anul 2018 am absolvit masterul cu specializarea Siguranța Alimentară și Protecția Consumatorului .
Activitatea mea din anul 2017 a fost în FARMEC la laboratorul de analize fizico-chimice din departamentul de CALITATE, analizând produse cosmetice începând cu analize organoloptice, pH, densitatei, indice de refractie , substanță uscată și multe alte analize în funcție de semifabricatul produsele preparate de secția de COSMETICE, iar din martie 2022 lucrez tot la FARMEC în laboratorul de fizico- chimice din departamentul de CERCETARE, analizez și testez compatibilitatea (ambalaj-semifabricatul) produselor noi care urmează să fie scoase pe piață.
Dan Cristian Vodnar, este profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor și prorector cercetare al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.
Dan este absolventul primei promoții (2007) a specializării Controlul și Expertiza Produselor Alimentare. Din 2007, de când a început munca de cercetare și până acum a reușit să impresioneze juriile în repetate rânduri, obținând zeci de premii naționale și internaționale, distincții și medalii, inclusiv Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva. De asemenea, Foreign Policy l-a premiat și l-a așezat la loc de cinste în Top “100 de oameni care schimbă România în bine”.
In 2018, JCI l-a ales ca unul dintre cei zece tineri remarcabili ai Romaniei -Ten Outstanding Young Persons- (TOYP). Pentru intensa muncă de cercetare (220 de publicații, coordonarea a 18 proiecte internaționale si naționale, coordonarea a 6 teze de doctorat) , rezultate obținute, dar și obiectivul după care își ghidează întreaga activitate a fost inclus în Top 2% oameni de știința din lume în domeniul Științei Alimentelor începând cu anul 2019. Din septembrie 2020 împreună cu grupul său de cercetare, ține viu și alert un program de educație științifică ”Știință cu sare și piper”.
În anul 2022 a fost ales Membru al Academia Europea ( The Academy of Europe).
Cei 6 ani de studiu în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, au jucat un rol important în formarea mea profesională și în alegerea unei cariere de succes.
Mă numesc Valeria Maria CHIȘ și sunt încântată că pot împărtăși cu dumneavoastră experiența pe care am trăit-o pe parcursul anilor de studiu în cadrul Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor. Primii 2 ani de facultate au fost intenși, apoi în anul 3 totul a început să prindă contur, odată ce am intrat la specializarea pe care mi-am dorit-o. Tehnologia Prelucrarii Produselor Agricole a fost specializarea în cadrul căreia m-am dezvoltat, atât mental cât și fizic, prin participarea la orele de laborator unde am studiat în amănunt produsele alimentare de la materia primă până la produsul finit.
Cunoscute ca module pedagogice sau D.P.P.D (Departamentul Pentru Pregătirea Personalului Didactiv) sunt programe de formare didactică pe care le-am urmat și eu în cadrul facultăţii, iar în prezent s-a dovedit a fi, pentru mine, un real succes. Cei 4 ani de facultate și 3 ani de formare psihopedagogică derulate în cadrul D.P.P.D nu au facut decât să îmi ofere oportunitatea de a ajunge în prezent să optez pentru un post în învățământul preuniversitar și astfel să înaintez cu pași mărunți spre cariera de profesor în domeniul industriei alimentare.
În final țin să mărturisesc că sunt profund recunoscătoare pentru toate oportunitățile ce m-au întâmpinat odată cu începerea studiilor la Facultatea de Știința și Tehnologia alimentelor. Colectivul didactic din cadrul faculțății a contribuit activ în dezvoltarea mea profesională dând dovadă de profesionalism și implicare pentru ca noi să dobândim toate calitățile și aptitudinile necesare în vederea obținerii celor mai bune rezultate pe plan profesional.
„Sunt Popa Claudia, inginer în industria alimentară de 4 ani, absolventă a Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor, specializarea Tehnologia și Prelucrarea Produselor Agricole și a programului de master Food Quality Management. Mă simt onorată să împărtășesc experiența mea din timpul facultății și modul în care am avut ocazia să mă dezvolt, atât profesional, cât și personal.
În prezent Inginer în industria alimentară în cadrul Boro Info Group, Asociația Specialiștilor din Panificație și Gastronomie PanGastRo.
Am pășit timidă pe treptele facultății în anul 2015, cu fel de fel de gânduri dacă am ales sau nu facultatea potrivită, la fel ca orice student la început de drum. Din primul semestru, mi-am dat seama că răspunsul este unul pozitiv: facultatea aleasă este cea mai potrivită. De ce? Pentru că îmbină diferite tipuri de chimii, elemente de desen tehnic, explicații la toate întrebările pe care le-am avut până atunci privind alimentele.
În timpul studiilor, am avut ocazia să formez prietenii noi care rămân pe viață, să învăț de la cei mai buni profesori, întrucât și ei sunt ingineri în industria alimentară, să aflu informații, tehnici și tehnologii pentru fiecare ramură a industriei alimentare, reprezentând un spectru destul de larg de activități pe care le pot realiza.
De la chimie organică, utilaje în industria alimentară, procesarea materiilor prime, controlul și analiza produselor finite până la aditivii alimentari – toate materiile m-au pregătit pentru a fi inginerul de azi, inginer care poate fi tehnolog, laborant, inspector, antreprenor, cercetător și multe altele. Pe lângă cursuri și laboratoare, am avut ocazia să aflu ce înseamnă să lucrezi într-o unitate din industria alimentară datorită stațiilor pilot din cadrul facultății, un element extrem de important pentru studenți.
Facultatea oferă zeci de posibilități de dezvoltare! Mai exact, ești împins de la spate pentru a profita de tot ce înseamnă studenție: simpozioane, concursuri, activități de voluntariat, programe ERASMUS+. Am participat la multe dintre ele și de aceea, am avut ocazia de a studia la Facultatea din Ghent, prin programul ERASMUS+, program care m-a ajutat să progresez din punct de vedere profesional, dar și personal.
În timpul masterului, am început să lucrez punând în practică tot ce am învățat – ceea ce a reprezentat o bază foarte importantă pentru mine. Mi-am dat seama că acesta este doar începutul și mai am multe de învățat, dar sunt dornică de a evolua în continuare. Au existat și există zeci de provocări, greșeli, situații și întâmplări în producție, rezultate necorepunzătoare în laborator, care sunt unice și specifice pentru fiecare ramură a industriei alimentare, dar toate au același punct comun: evoluția profesională. Pentru aceasta, mă bazez pe comunitatea alumni, care oferă legături cu colegii și profesorii pentru sprijinul și dezvoltarea carierei.
În calitate de membru al comunității Alumni, încurajez vitorii studenți să încerce oportunitățile oferite de facultate, oportunități care au un impact pozitiv pentru cariera fiecărui student. De asemenea, le transmit că fiecare provocare de după facultate este, de fapt, o șansă de a se dezvolta!”